Skip to main content
Gidsen

Gids voor verzorgers

Hallo en welkom!

Wij weten dat u, als verzorgers, uw tiener(s) wilt helpen om meer te leren over digitale veiligheid, zodat zij hun online activiteiten kunnen beheren, zowel nu als wanneer zij volwassen worden.

Deze Gids voor Ouders en Verzorgers is ontwikkeld om een overzicht te geven van TikTok en de vele tools en functies die we in het product hebben ingebouwd om onze community veilig te houden. De gids biedt ook algemene informatie over veelvoorkomende problemen met internetveiligheid.

Het doornemen van deze gids, ons Jongerenportal en onze  Communityrichtlijnen met uw tiener kan uw gezin helpen om een constante dialoog aan te gaan over veiligheid in onze digitale wereld. Het voeren van open gesprekken met het gezin over de manieren waarop uw tiener online actief is, zowel op als naast TikTok, zal het digitale burgerschapsgevoel van tieners versterken en hen in staat stellen op hun eigen veiligheid op internet te letten.

Wat is TikTok?

TikTok is een app voor korte video’s. Het is een plek voor leuke en positieve content gemaakt door echte mensen over de hele wereld. Onze missie is om inspiratie te geven voor creativiteit en plezier te brengen.

Hoe wij content aanbevelen

Met de ‘Voor jou’-feeds van TikTok kunnen mensen een ongelooflijke diversiteit van ideeën, makers, producten en entertainment ontdekken. Ons systeem beveelt content aan door video’s te rangschikken op basis van een combinatie van factoren, waaronder video’s die je liket of deelt, accounts die je volgt, reacties die je plaatst en content die je maakt.

Om ‘Voor jou’-feeds te beschermen, hebben we beleid rond contentcategorieën die niet in aanmerking komen voor aanbeveling. Via contentniveaus proberen we ook te voorkomen dat content met uitgesproken volwassen thema’s tieners bereikt. Als jij of je tiener content tegenkomen die misschien niet relevant is of iets is dat je tiener niet wil zien, hebben we tools om ongewenste content te beperken en content aan te passen met filters.

ideo>

Aan de slag

Een TikTok-account aanmaken

TikTok kan worden gedownload in de App Store, Google Play Store, Amazon Appstore en van andere officiële app-platformen. TikTok heeft de classificatie 12+ in de Apple App Store en is vermeld als “Ouderlijke begeleiding aanbevolen” in de Google Play Store. Als je niet wilt dat je tiener TikTok downloadt, kun je dit voorkomen met deze classificaties via het ouderlijk toezicht dat bij deze winkels of platforms beschikbaar is.

Om te registreren voor TikTok, moeten mensen hun geboortedatum opgeven. Als iemand een account aanmaakt via een ander platform, wordt ook gevraagd de geboortedatum rechtstreeks aan ons te verstrekken. Als iemand probeert een account aan te maken, maar niet aan onze leeftijdsvereiste voldoet, schorten we de mogelijkheid op om een ander account aan te maken met een andere geboortedatum.

In de VS bieden we voor personen jonger dan 13 een aangepaste ervaring waarin alleen kan worden gekeken met extra waarborgen en privacybescherming. We werken samen met Common Sense Networks om ervoor te zorgen dat content geschikt en veilig is voor een publiek jonger dan 13.

Bezwaren door minderjarigen op TikTok

Als we denken dat iemand jonger dan 13 jaar (14 jaar in Zuid-Korea en Indonesië) TikTok gebruikt, blokkeren we het account en kan diegene bezwaar maken als die van mening is dat we een vergissing hebben gemaakt. Als jij de ouder, voogd of andere vertrouwde volwassene bent van een tiener van wie we het account hebben geblokkeerd, kan diegene je vragen te helpen bezwaar te maken.

Als je tiener bezwaar maakt tegen de blokkering, geven we enkele opties om de geboortedatum te bevestigen. Om bezwaar te maken, moet je tiener TikTok openen, op “Bezwaar” tikken en de gegeven instructies volgen. In bepaalde landen vereist een van de opties waaruit kan worden gekozen het uploaden van een foto van zichzelf met ouder, voogd, of andere vertrouwde volwassene, die de geboortedatum bevestigt. Meer informatie

Waarom het belangrijk is dat je tiener de echte geboortedatum opgeeft

Het is belangrijk dat je tiener de echte geboortedatum opgeeft. TikTok is alleen bedoeld voor personen van minimaal 13 jaar (14 jaar in Zuid-Korea en Indonesië). Met nauwkeurige informatie kunnen we communityleden een ervaring bieden die passend is voor hun leeftijd: van het beperken van de toegang tot bepaalde functies tot aan het aanpassen van de advertenties die gebruikers te zien krijgen. Naast onze leeftijdsvereiste staan we niet toe dat jongere mensen op TikTok leeftijdsbeperkte functies gebruiken, zoals de mogelijkheid om LIVE-video’s te hosten of directe berichten te sturen.

Communityrichtlijnen

Het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving is onze hoogste prioriteit. Wij geloven dat een veilig gevoel essentieel is om mensen te helpen zich op hun gemak te voelen als zij zich op een open en creatieve manier uiten. We verwijderen content, waaronder video’s, audio, livestream, afbeeldingen, opmerkingen en tekst waarmee onze Communityrichtlijnen geschonden worden, en schorsen of blokkeren accounts en/of toestellen die betrokken zijn bij ernstige of herhaaldelijke schendingen. Onder bepaalde omstandigheden gaan we een stap verder en rapporteren we de accounts aan de betrokken gerechtelijke autoriteiten om onze community veilig te houden. Onze Communityrichtlijnen gelden voor iedereen, en voor alles wat gedeeld wordt op TikTok.

De basisregels van TikTok

TikTok biedt een thuis voor creatieve expressie waar gebruikers kunnen genieten van een veelzijdige reeks meeslepende, authentieke en vermakelijke video’s – van dans challenges tot lipsyncs en van doe-het-zelf-tutorials tot historische parodieën tot internetmemes. Kom meer te weten over de Voor jou-pagina, creator zijn en de veiligheid van de community op TikTok.

Family Pairing

Tieners leren omgaan met hun digitale leven kan voor ouders een hele uitdaging zijn. Daarom bieden wij verzorgers zinvolle manieren om samen met hun tieners op TikTok grenzen te stellen.

Met onze Gezinskoppelingfuncties kunnen ouders hun TikTok-account koppelen aan dat van hun tiener om verschillende content-, privacy- en welzijnsinstellingen aan te passen. Verzorgers worden aangemoedigd om de Family Pairing-functies met hun tieners te bespreken en uit te leggen waarom ze ervoor kiezen om ze in te schakelen. Deze instellingen kunnen verschillen afhankelijk van uw regio en versie van de app.

Functies

  • Privé account
  • Opmerkingen over Video’s
  • Direct messages
  • Zoeken
  • Wie kan de video’s zien die jij leuk vindt
  • Dagelijkse schermtijd

Standaard privacy

Wanneer jongeren hun digitale reis beginnen, vinden we het belangrijk om hen te voorzien van op hun leeftijd afgestemde privacyinstellingen en -controles.

Digitaal welzijn

We zetten ons in om tieners en gezinnen te voorzien van tools en bronnen om iedereen te helpen op hun reis naar digitaal welzijn.


Veiligheids- en privacy tools

We investeren in tools om ouders, voogden en gezinnen te helpen hun tieners online te ondersteunen. Lees meer over instellingen die u kunt inschakelen om de TikTok-ervaring van uw gezin te beheren, met controles zoals het filteren van reacties, het blokkeren van accounts, het instellen van schermtijdlimieten en het uitschakelen van videodownloads.Zie Tools


Online veiligheid: 5 tips van tieners

TikTok zet zich in om samen te werken met ouders en verzorgers om het digitale leven van je tienerkind te ondersteunen. Ouders vertellen ons dat het overweldigend kan voelen om gelijke tred te houden met nieuwe trends en platformen, dus willen we het ouders makkelijker maken om inzicht te krijgen in de steun die tieners echt waarderen van volwassenen die ze vertrouwen. En wie kan beter advies geven over wat ze nodig hebben dan tieners zelf!

Dit vertellen ze ons:

“Help me de regels te begrijpen” Tieners verwachten niet dat vertrouwde volwassenen experts zijn op elk platform, maar ze waarderen ondersteuning bij het opzetten van hun accounts. Dit omvat hulp bij het controleren en begrijpen van privacy- en beveiligingsinstellingen. Ze vertelden ons ook dat ouders niet bang moeten zijn om grenzen te stellen; tieners verwachten en verwelkomen die zelfs! Veiligheidstools zoals de Family Pairing-functies van TikTok stellen gezinnen in staat om grenzen te stellen, wat vooral belangrijk is voor de eerste online-ervaringen van tieners.

“Wees beschikbaar voor een gesprek” Tieners willen dat vertrouwde volwassenen belangstelling hebben voor hun digitale leven en inzien hoe belangrijk dat voor hen is. Tieners voelen zich gesteund als ze weten dat ze een bondgenoot hebben die beschikbaar is om met hen te praten. Wees niet bang om een gesprek aan te gaan. Ze vinden het fijn dat je begrijpt dat er online dingen kunnen misgaan en dat je er bent om te helpen als dat gebeurt, hoe groot of klein het probleem ook is.

“Raak niet in paniek als er iets misgaat” Je tienerkind is naar jou gekomen voor hulp, fantastisch! Misschien voelt hij/zij zich kwetsbaar, bang, beschaamd of overstuur, dus laat hem/haar weten hoe blij je bent dat hij/zij contact met je heeft opgenomen. Als ze hun probleem delen, let dan op je reactie; tieners hebben ons verteld dat als met boosheid wordt gereageerd, ze niet meer om hulp zullen vragen. Tieners willen ook niet dat volwassenen hun zorgen bagatelliseren, ook niet als het moeilijk te begrijpen is waarom het zoveel angst veroorzaakt. Luister zonder verwijten te maken, stel vragen en richt je op oplossingen. Als ze regels hebben overtreden, verwachten tieners dat daar gevolgen aan verbonden zijn, maar ze willen ook hulp om te begrijpen wat ze anders kunnen doen om soortgelijke fouten in de toekomst te vermijden.

“Vertrouw me” Tieners begrijpen dat vertrouwen moet worden verdiend en vooral jongere tieners verwachten toezicht van volwassenen. Net als in de “echte” wereld vinden tieners dat meer zelfstandigheid gepast is naarmate ze ouder worden. Elk gezin is anders en het tempo waarin een tiener zelfstandig technologie gaat gebruiken, zal verschillen. Als je tienerkind echter weet hoe hij/zij veilig platformen kan gebruiken en naar jou toekomt als er iets misgaat, is dat een goede basis voor vertrouwen.

“Respecteer mijn privacy” Het vinden van een evenwicht tussen de privacyverwachtingen van een tiener en ervoor zorgen dat hij/zij veilig is, is een van de lastigste aspecten van opvoeden, zowel on- als offline. Het kan moeilijk zijn als tieners je vertellen dat ze liever niet hebben dat je hen volgt op een platform. Het is logisch dat je je zorgen maakt dat ze kattenkwaad uithalen, terwijl ze waarschijnlijk gewoon wat ruimte willen om met vrienden rond te hangen zonder in de gaten te worden gehouden. Er kunnen goede redenen zijn waarom je het nodig vindt om het account van je tiener te volgen. Als dat zo is, zeggen tieners dat ze je redenen willen begrijpen en willen onderzoeken hoe ze vertrouwen kunnen opbouwen. Oudere tieners vertelden ons dat ze zich beschermend voelen tegenover jongere broers, zussen, neven en nichten en van nature op hen letten online, dus denk na of er iemand anders is die je tienerkind kan volgen in jouw plaats.

Hulpmiddelen

Ga naar ons Jongerenportal voor informatie over best practices voor persoonlijke privacy, accountbeveiliging en goed digitaal burgerschap. Hieronder vind u aanvullend materiaal van onze Veiligheidspartners: