Bekijk de online versie

 

Hi,

Zomaar ‘plof’ ik met mijn eerste Weekly in je digitale brievenbus. Spannend! Ik ben Elsemieke en ik versterk sinds begin dit jaar de redactie bij Frankwatching. Vanaf nu verschijn ik, afgewisseld door Linda, Tineke en Sanne ook af en toe op zaterdag in je inbox. Veel leesplezier! 

--

Het valt me op dat steeds meer grote (socialmedia-)platformen de mogelijkheid bieden om als contentmaker geld te verdienen met afgeschermde content.

Betalen voor individuele makers

Content achter een betaalmuur plaatsen is natuurlijk niks nieuws. We kennen het van kranten en raken er door streamingdiensten als Spotify en Netflix en online learning-platformen als Soofos of Udemy aan gewend te betalen voor (een bibliotheek vol) online content. Maar het aantal platformen waar je een abonnement kunt afnemen bij een individuele maker blijft de laatste tijd maar toenemen. Voor een kleine maandelijkse bijdrage krijg je toegang tot exclusieve podcastafleveringen, artikelen of videomateriaal. 

Betaalmuren op social media

Stiekem is deze ontwikkeling al een paar jaar aan de gang, maar een groeiend aantal platformen probeert met soortgelijke functionaliteiten mee te liften op deze trend. 

Neem YouTube, dat sinds 2018 kanaallidmaatschappen als nieuw verdienmodel steeds verder uitrolt, waarbij betalende abonnees toegang krijgen tot exclusieve video’s en livestreams van een kanaal. Met deze aanvulling op het YouTube-partnerprogramma gingen ze de concurrentie aan met kanalen als Twitch en IGTV. In 2021 ligt hun focus wederom op zulke inkomstenbronnen

Ook Facebook werkt sinds 2018 continu aan functionaliteiten voor makers om content achter een betaalmuur aan te bieden en hun fans meer te betrekken. Zo bestaan er inmiddels betaalde groepen, fan-abonnementen met toegang tot exclusieve content en betaalde online events. Ik ben benieuwd wanneer Instagram met vergelijkbare betaalmuren volgt. 

En dan Twitter, waarvan de betaalde abonnementsvorm steeds meer vorm krijgt. Als Super Follower steun je je favoriete Twitteraar voor $5 per maand en krijg je toegang tot onder andere exclusieve Tweets, video’s, nieuwsbrieven en een gesloten community.

De wildgroei van andere platformen

Naast de socialmedia-giganten worden ook andere platformen met nieuwe verdienmodellen steeds populairder. Zo kunnen makers een betaalde nieuwsbrief aanbieden en hun community opbouwen via Substack of sinds kort bij Revue. En krijgen podcastluisteraars als Vriend van de show op het gelijknamige donatie- en interactieplatform van Dag & Nacht Media toegang tot extra afleveringen, (online) evenementen of extra features. Ook Apple en Spotify hebben recent vlak na elkaar betaalde abonnementen voor podcasts gelanceerd.

In Amerika bestaan al tientallen community-platformen, waaronder Patreon. En in Engeland is (het controversiële) OnlyFans razend populair. Maar het meest veelzijdige en interessante platform wat ik in mijn zoektocht tegenkwam is het Nederlandse Petje.af, waar contentmakers makkelijk een community met betalende fans opzetten. Met als belangrijk voordeel dat je met iDeal kunt betalen. Als contentgebruiker kun je er verschillende ‘petjes’ afnemen van je favoriete maker, in ruil voor extra voordelen. En in sommige gevallen een eenmalige donatie doen. De kosten en voordelen bepaalt de maker. 

Een abonnement bij Petje.af is maandelijks opzegbaar (voordeel), maar het is vaak voordeliger om gelijk een jaarabonnement af te sluiten. Oprichter Stefan de Groot vertelde onlangs bij Fast Moving Targets dat het community-platform in de toekomst als kanaal naast andere socialmedia-platformen moet kunnen bestaan. 

Nóg meer (vrijetijds-)content

Maar de vraag is: willen we wel betalen voor dit soort diensten? Persoonlijk ben ik nog niet overtuigd. Voornamelijk omdat ik uit zelfbescherming niet zo snel een abonnement afsluit en (in mijn bubbel) nog geen contentmakers heb ontdekt die voor mij genoeg toegevoegde waarde bieden om dit wel te doen. Live-sessies, nabesprekingen, een persoonlijke videoboodschap of besloten Telegram-groep: het is ‘vrijetijds-content’ waar ik makkelijk zonder kan. 

Bovendien weet je meestal niet wat en hoeveel je er precies voor terugkrijgt op het moment dat je begint met betalen. In tegenstelling tot wanneer je een boek koopt of een abonnement afsluit voor het diverse aanbod van bijvoorbeeld Blendle of Kobo Plus. 

Ook in mijn omgeving merk ik nog weinig animo. ‘Vrijwel alle informatie die je nodig hebt is gratis beschikbaar’, hoor ik als ik bekenden ernaar vraag. En ‘je sluit toch ook geen bibliotheekabonnement af voor één boek?’, doelend op het feit dat je per creator betaalt. Misschien is dat een generatie-kwestie, want volgens Petje.af-oprichter Stefan de Groot vinden vooral jongeren het niet vreemd om te betalen voor content naar keuze. 

Toch zijn de functionaliteiten, platformen en de makers er natuurlijk niet voor niets. Misschien is het een kwestie van tijd of keuzes maken. Minder (gratis) vrijetijds-content en meer content waar ik slimmer van word, zoals een online cursus of diepgaand journalistiek stuk. Al kom ik dan waarschijnlijk eerder uit bij zelfstandige journalisten en experts en niet bij de content die ik veel bij ‘fanclubs’ op Petje.af tegenkwam.

Al met al begrijp ik de trend wel. Het is voor contentmakers een alternatief voor of aanvulling op leven van affiliates, advertentie-inkomsten en samenwerkingen. Voor artiesten een leuke bijverdienste (zeker nu) en voor journalisten een manier om onafhankelijk te zijn. 

Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Gaan we in de toekomst allemaal kleine abonnementjes afsluiten voor communities die passen bij onze specifieke interesses?

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Steun jij al content creators met een vaste bijdrage? Wat is de toegevoegde waarde die zij jou geven, waardoor je bereid bent te betalen? Misschien kun je me inspireren. 

Dit hebben we deze week gelezen:

  • The power shift from publishers to personalities - Een interessant stuk over hoe de journalistiek verandert nu ‘solopreneurs’ hun publiek toespreken via hun eigen onafhankelijke nieuwsbrief. En daar geld mee verdienen. Gevonden via de nieuwsbrief van Jeroen Verkroost.
  • Verrassing! Thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat we bij artikelen op onze desktops verder naar beneden zijn gaan scrollen. Op mobiel is dat juist afgenomen. Ben jij ook meer op je desktop gaan lezen afgelopen jaar? Of herken je dit uit de statistieken van je website?
  • Over communities gesproken: The New York Times heeft een kookgroep op Facebook met inmiddels ruim 85.000 leden, maar wil er vanaf… Dit verhaal geeft een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de groep en de uitdagingen van het runnen van een community als aanvulling op je merk. 
  • De levenscyclus van social media: einde LinkedIn in zicht? - over de ‘The Law of the Double Peak’ waar elk socialmedia-platform mee te maken krijgt. Ook LinkedIn. Maar ook met tips om je strategie op LinkedIn te bepalen. 

Wat vind je van deze weekly?


Afmelden Weekly | Wijzigen voorkeuren

Liever helemaal geen mails meer van ons ontvangen? Laat het dan weten.
Frankwatching, Atoomweg 1, 3542AA, Utrecht, Nederland