Bekijk de online versie

 

Hi ,

Toen ik vorige week om 21 uur ‘s avonds een bestelling plaatste bij een bekende grote webwinkel, kreeg ik automatisch de optie om het de volgende ochtend tussen 9 en 12 te laten bezorgen. Ik twijfelde (met enige last van bezorgschaamte). Ik had de spullen zo snel nog niet nodig, en zag in gedachten medewerkers diep in de nacht door het magazijn rennen voor iets waar geen haast bij was. Dus ik koos voor bezorging op een later moment. 

Nee tegen nachtwerk

Ik dacht eraan, toen ik via een tweet van Linda Duits een voorstel van GroenLinks over nachtwerk zag. De overheid zou volgens de partij meer moeten doen ‘om medewerkers te beschermen tegen nachtwerk en dit alleen toestaan als het echt noodzakelijk is.’ 

Nachtwerk is ongezond (zowel op de korte als lange termijn), blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad uit 2017. Je hebt meer kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen. Dit speelt vooral als je wisselende tijden moet werken, waarbij je telkens je biologische klok moet aanpassen. 

Zo’n 15% van de beroepsbevolking werkt ‘s nachts. En ja, bij sommige beroepsgroepen ontkom je daar niet aan (denk aan zorgprofessionals, politie en brandweer). Maar bij andere groepen is het de vraag of het wel écht zo noodzakelijk is (met als uitzondering op de regel mensen die nachtwerk juist wél fijn vinden). 

Wat wil de klant eigenlijk?

Snelle bezorging wordt al jaren als een belangrijk punt gezien om (potentiële) klanten over de streep te trekken. Recent onderzoek van McKinsey laat zelfs zien dat dat same-day delivery de volgende stap is in e-commerce. 50% van de ondervraagde consumenten (uit Europa) zou meer willen betalen als hun bestelling op dezelfde dag nog wordt bezorgd. 

Maar is dit écht wat consumenten willen? Soms komt het snelle bezorgen niet eens goed uit, ook al werken we momenteel veel thuis. In de voorspelde e-commerce- en logistiektrends voor 2018 schreef Alvar Piepers (Paazl) al over het zelf kiezen van de bezorgdag: ‘consumenten zijn lang niet altijd op zoek naar snelheid, ze willen vooral zekerheid.’

Snel zijn is niet uniek meer

Ondertussen zie je wel op veel webshops hoe de snelle bezorging als een unique selling point wordt ingezet. Met duidelijke letters, vaak in een andere kleur. Maar als alle (grote en ook vaak kleine) webwinkels inmiddels snelle bezorging claimen, is het niet uniek meer. 

Misschien kunnen ze zich nog beter onderscheiden op andere elementen, zoals een uitstekende klantenservice en customer experience. Aga Szóstek (strategisch designer) stelt zelfs met haar onderzoek en boek dat je beter minder kunt beloven, waarna je de klant positief kunt verrassen en een onvergetelijke ervaring bezorgt. 

Wie zet de eerste stap?

Webshops zijn in een felle concurrentiestrijd gewikkeld. Ze zullen niet snel de eerste stap zetten om minder snel te bezorgen, met het risico dat de klant dan naar een andere winkel stapt. Je krijgt wel al vaak de optie om te kiezen wanneer (en waar) je jouw bestelling wil laten bezorgen. Webshops zouden klanten ook kunnen belonen voor een latere bezorging, bijvoorbeeld met extra punten. 

De politiek is nu aan zet om te onderzoeken of ze het nachtwerk willen én kunnen beperken (en sowieso de werkomstandigheden van distributiemedewerkers én bezorgers kunnen verbeteren). Met één ‘maar’ van mijn kant: als je er in Nederland strenge regels aan verbindt, heb je nog oneerlijke concurrentie vanuit andere landen. 

Jeff, be nice

Om even een grote concurrent voor Nederlandse webwinkels te noemen: Amazon staat nou ook niet bepaald bekend voor de geweldige werkomstandigheden. Zo las ik een artikel over hoe Amazon profiteerde van de pandemie, met allerlei risico’s voor de werknemers

Voormalig vice-president en criticus van Amazon Tim Bray benadrukt in dat artikel het belang van regelgeving:

‘So do we lecture Jeff Bezos and say: “Be nice, Jeff, play nice, be a better person”? Or do we establish a legal and regulatory framework that simply makes it impossible to do what they’re doing?’

Mensen als robots

In datzelfde artikel wordt beschreven dat je bij Amazon het idee krijgt dat de medewerkers slechts ‘placeholders’ zijn voor de nieuwe generatie robots. En dat de snelle, monotone manier van werken meer draait om het klaarstomen van automation dan dat het geschikt werk is voor mensen. 

Maar zolang het mensen en niet robots zijn, verdienen ze toch echt betere werkomstandigheden (zie voor een impressie bijvoorbeeld dit Volkskrant-artikel van een journalist die undercover ging bij het distributiecentrum van Bol.com). 

We kunnen wachten tot de politiek het oplost, maar we kunnen wel als consumenten nu ook alvast een steentje bijdragen. Bestel op tijd voor de feestdagen en kijk of je jouw pakketjes ook iets later kunt laten bezorgen. En niet te vergeten, als je er qua gezondheid en mobiliteit toe in staat bent: shop bij je lokale winkeliers. 

Reacties op de vorige Weekly

De Weekly van Linda over tech-giganten maakte vorige week veel los onder de lezers. We werden blij van jullie opmerkingen, bedankt daarvoor! Een reactie: 'We hebben simpelweg niet op alles een antwoord. Breek de discussie open, maak het maar ongemakkelijk(er). Voorbij de bubbel(s)!'

Wat we deze week ook hebben gelezen:

Wat vind je van deze weekly?


Je ontvangt deze e-mail op het mailadres {{Emailadres}} omdat je je aangemeld hebt voor de Weekly. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.

 

Afmelden Weekly | Wijzigen voorkeuren | Uitschrijven alle nieuwsbrieven 

Frankwatching, Atoomweg 1, 3542AA Utrecht, Nederland