Hoe online de samenleving verandert

24 september 2022

Bekijk online

 

Hi Redactie,

Dat is even wennen, een nieuwe nieuwsbrief! Nog bedankt voor alle mooie reacties op de allerlaatste Weekly. Dat liet maar weer zien wat een bijzondere community we toch hebben. Maar dat legt ook de lat hoog voor de nieuwe nieuwsbrieven, waaronder deze allereerste Kijkt verder! We gaan ons best doen om óver die lat te springen 😉. Als je klaar bent met lezen, hoor ik graag jouw mening, ideeën en opbouwende kritiek. 

In deze editie deel ik wat insights over de inzet van TikTok op online veiligheid, de shift van social media naar amusement, online samenwerking in de metaverse en meer! 

Hoe TikTok werkt aan de online veiligheid van jongeren

Ik wil deze editie beginnen met TikTok. Op dinsdag 13 september reisde ik al vroeg naar Amsterdam voor een ontbijtsessie van dit populaire platform. Alexandra Evans (Director of Safety Public Policy in Europa) vertelde daar aan een verzameling journalisten hoe TikTok zich inzet om de veiligheid voor jongeren op het platform te verbeteren. 

Alexandra geeft aan dat ze voor ‘safety by design’ is. Liever voorkomen dan achteraf content offline moeten halen. TikTok moet de Volvo (snap je, van de veilige auto’s) van de platformen worden. Ook ziet ze TikTok als een ‘town square’ en willen ze niet ‘edgy’ zijn. 

Ik associeer het platform nog niet direct met een oerdegelijke auto. En het barst er van de content dat zich op de grens van het toelaatbare bevindt, maar het is uiteraard een goed streven om er een zo veilig mogelijke plek van te maken. Ze pretenderen bij TikTok niet alles perfect te doen (of kunnen doen), maar veiligheid heeft volgens Alexandra hun hoogste prioriteit. 

Hoe TikTok werkt aan de online veiligheid van jongeren

De verschillende maatregelen vlogen om m’n oren. Ik deel een paar highlights met jullie:

  • TikTok heeft wereldwijd 3 Safety Hubs: in Singapore, Dublin en San Francisco.
  • Er is een nauwe samenwerking tussen machine (voor schaal) en mens (voor subjectiviteit en het beoordelen van content die zich in het grijze gebied bevindt).
  • Transparantie is key om vertrouwen te krijgen. Dus ze hebben transparancy accountability centers en publiceren kwartaalrapportages. En binnenkort is er API-toegang voor wetenschappers en onderzoekers. Dat kan interessante inzichten opleveren over de effecten van het algoritme, dat kijkers nog sneller rabbit holes in kan trekken dan YouTube.
  • Fun fact: in de eerste kwartalen van dit jaar zijn al zo’n 20 miljoen accounts van minderjarigen verwijderd (onder de 13 mag je niet actief zijn op TikTok).

Ook is er een dashboard om je schermtijd en wellbeing te monitoren. Dit levert een interessant spanningsveld op met het doel van TikTok om je zo lang mogelijk op de app te houden. Immers: meer tijd besteden = meer advertenties bekijken = meer geld. Het voelt daardoor alsof Alexandra met haar team de effecten van de eigen app probeert in te dammen. Terwijl je ook de app zelf iets minder verslavend zou kunnen maken. 

mensen besteden van social media veruit de meeste tijd op TikTok.

Grafiek SensorTower: mensen besteden van social media veruit de meeste tijd op TikTok. 

"Het voelt alsof we in een andere wereld leven dan volwassenen"

Quinn Bezemer (een populaire TikTok’er) was bij de sessie te gast om te vertellen over de belevingswereld van kinderen en tieners. Hij geeft aan dat TikTok bij jongeren veel meer centraal staat in hun leven dan bij volwassenen. Het is overal: als ze er niet op hun telefoons naar kijken, dan praten ze er met hun vrienden over. Maar het heeft ook z’n keerzijde: door social media heb je thuis ook geen ‘safe space’ meer. Als je gepest wordt, kan dat online doorgaan en daardoor dus overal plaatsvinden. 

Jongeren moeten erover kunnen praten met volwassenen. Ouders/verzorgers moeten daarom een platform als TikTok dus wel kennen en begrijpen. De feature ‘Family Pairing’ vond ik een interessante, waarbij je instellingen samen met je kind kunt inregelen. (Hier vind je de TikTok-gids voor ouders en verzorgers.)

Live video's op TikTok: extra risico

Nu is mijn For You Page (fyp) op TikTok over het algemeen prima. Maar juist bij de live video’s (die om de haverklap via diezelfde fyp worden aangeboden) komt bij mij ontzettend veel troep en schokkende of schadelijke content voorbij. De overkoepelende paraplu is dat mensen er duidelijk geld proberen te verdienen. Of het nu met seksueel getinte video’s zijn, bedelende mensen met zieke kinderen in hun armen, of flauwe video’s waarbij je via cadeaus opdrachten kunt geven aan de persoon in beeld (zeg ‘miauw’ of doe 10 starjumps!). Sommige video’s zijn ook nep-streams. 

Tijdens de meetup vroeg ik aan Alexandra naar hun inzet rond live video’s. Dit type content heeft een extra uitdaging voor moderators: het is immers live. In het verleden is al gebleken dat het voor socialmedia-platformen moeilijk is om tijdig in te grijpen op live video’s (denk bijvoorbeeld aan de verschrikkelijke schietpartij in Christchurch die live werd gestreamd via Facebook). 

Voor jongeren zijn er beperkingen voor live video’s, is het antwoord van Alexandra. Jongeren onder de 16 jaar kunnen geen live’s hosten. En de mogelijkheid om cadeautjes te geven (gifting, waarmee creators geld kunnen verdienen) in live video’s kan pas vanaf 18+. Dat zijn in elk geval al goede stappen, maar ik denk dat er nog wel meer gedaan moet worden om schadelijke content via live streams te voorkomen. Hoe maak je daar nou een Volvo van? 

Zijn social media dood?

Tijdens de introductie van de ontbijtsessie werd benadrukt dat TikTok een entertainmentplatform is. Het draait om content, niet om volgers. Het onderscheid met andere social media wordt gemaakt door de zogenoemde social graph en content graph. Bij de social graph (populair geworden door de opkomst van Facebook) draait het om relaties, om wie je volgt en hoeveel volgers je hebt. Maar bij de content graph staat centraal welke content je leuk vindt en welke content je kijkt

De afgelopen maanden hoor je steeds sterker de roep dat social media dood zijn. Draait het nog om vrienden of om amusement? “In plaats van platforms waar je posts ziet op basis van wie je volgt, worden je interesses leidend. Dat is nu al zo bij TikTok, en Instagram heeft dat gekopieerd met Reels. Langzaamaan schuiven heel Instagram en ook Facebook die kant op,” schrijft Elger van der Wel in zijn nieuwsbrief

Ook op Sprout Social las ik een interessant stuk over de veranderingen van het socialmedia-landschap. Hebben we het straks nog over community’s of over publiek? En ben je aan het communiceren of aan het consumeren? En als social media steeds meer om entertainment draaien, gaan ze dan nog meer concurreren met tv en streamingdiensten als Netflix? Food for thought!

Mobiele disruptie van Justdiggit

Ondanks dat content steeds meer centraal staat, volg ik wel gewoon accounts op TikTok, waaronder Justdiggit. Ik bewonder hun informatieve én hoopgevende video’s over het vergroenen van Afrikaanse landen. Tot mijn vreugde zag ik dat Justdiggit tijdens de Digital Marketing Conference van Frankwatching zal verschijnen. Wessel van Eeden (communications director en executive board member bij Justdiggit) vertelt er over hoe Justdiggit met mobiele technologie en communicatie vergroening opschaalt. Het event vindt op 13 oktober online plaats. Ik mag jou als lezer van deze nieuwsbrief een exclusieve korting bieden, schrijf je hier in

Hoe werken QR-codes eigenlijk?

We komen QR-codes tegenwoordig overal tegen, maar hoe werken ze eigenlijk? Dit Twitterdraadje legt het uit.

Zelf ontwerpen en schrijven met AI

Ik zag onlangs een tweet langskomen dat een nieuwe beroepsgroep aankondigde: prompt engineers. Dit zijn mensen die met de hulp van kunstmatige intelligentie nieuwe beelden creëren. Lars Meijer doet onderzoek naar deze tools (zowel voor copywriting als design) en deelde onlangs op Frankwatching zijn ervaringen met Midjourney

Lars ziet de opkomst van deze tools niet als een dreiging voor designers: “Sterker nog, ik denk dat designers veel effectiever en sneller kunnen werken met behulp van deze tools. De kunst is nog steeds om net datgene te typen wat je wil zien, zoals een designer probeert een beeld in het hoofd om te zetten in iets functioneels. Probeer nu een computer eens tot in detail uit te leggen wat je voor je ziet.”

Scifi of werkelijkheid: samenwerken in de metaverse

De afgelopen maanden heb je al veel kunnen lezen over de metaverse. Het doet me altijd denken aan de geflopte Virtual Boy van Nintendo uit 1995. VR is al zo ontzettend lang in ontwikkeling, ik word er sceptisch van. Waarom zou de metaverse nu wel een succes worden? Toch moet je het niet meteen afschrijven. Rik Mulder gaat op Frankwatching in op de kansen en ontwikkelingen van de metaverse voor online samenwerking en de medewerkerservaring. Een longread waar je even voor moet gaan zitten, maar wat mij betreft écht een aanrader. 

"Ik denk dat VR-toepassingen een belangrijke rol kunnen spelen bij de nieuwe, flexibele manieren van werken die aan het ontstaan zijn."

- Rik Mulder

Dit hebben we deze week gelezen

En nog even dit... 

Wat vond je van deze allereerste Kijkt verder? En heb je nog ideeën of tips waar ik over kan schrijven? Ik hoor het graag! :) Klik op de duimpjes hieronder of reageer op deze mail. 

Vriendelijke groet,
Tineke

Wat vind je van deze weekly?

Wellicht ook interessant voor jou?

Persoonlijke groei

Groei door! 1 à 2 keer per maand een update over persoonlijke ontwikkeling.

Aanmelden ▸

Mens & Werk

Weet wat er speelt: 1 à 2 keer per maand een update over ontwikkelingen in HR en arbeidsmarktcommunicatie.

Aanmelden ▸

Over de auteur
Tineke Pauw is Contentstrateeg en Redacteur bij Frankwatching. Elke maand praat ze je bij over interessante ontwikkelingen op het gebied van marketing, media & maatschappij.

Afmelden Kijkt verder | Wijzigen voorkeuren

Liever helemaal geen mails meer van ons ontvangen? Laat het dan weten.
Frankwatching